A vegades ens agrada rellegir les llegendes locals, la de Sant Jordi és de les més originals!
Un noble cavaller que lluita i mata un drac ferotge que té atemorida tota una població! Un enfrontament desigual entre un home i una bèstia desconeguda qui aparenta ser invencible! En realitat la llegenda ha canviat molt amb els segles i depenent les ciutats europees, però on s’ha mantingut més ha estat a Catalunya i per això ho celebrem amb alegria i orgull!
Història de Sant Jordi
Malgrat que els orígens d’aquesta celebració ens duu a un màrtir que se situa a Capadòcia, sota l’imperi Dioclecià rondant el segle IV! Sant Jordi era fill d’una família noble i cristiana que va ingressar a una milícia romana on va destacar per la seva valentia. Però l’any 302 va sorgir un decret de Dioclecià contra els cristians, Sant Jordi home de fe cristiana, va manifestar públicament la seva fe i no la va voler abandonar tal com dictava el decret. Sant Jordi va quedar arrestat i va suportar un martiri durant set anys. Per descomptat un gran martiri.
La llegenda actual
La llegenda actual, és una mescla entre sant real i llegenda, que acabarà sent un sant laic europeu que acabarà esdevenint la llegenda aurea que descriu Iacobus de Voragine l’any 1246, de la que ha derivat la versió catalana de la llegenda de Sant Jordi, on situen el cavaller a Líbia, enfrontant-se amb un drac que habita en un estany i deslliurant la filla del rei de ser engolida per la bèstia.
La llegenda catalana
La tradició catalana ens porta a Montblanc. Diu la llegenda que un monstre terrible, que posseïa les facultats de caminar, volar i nedar, a més d’un alè puden, tenia a tota la població atemorida. La bèstia proposa que si cada dia devora un habitant del poble, deixaria viure a la resta. Cada dia amb un sorteig es decidia qui havia de ser la víctima pel drac, fins que li va tocar a la filla del rei. Al cap de poc temps, arriba un cavaller muntant un cavall blanc anomenat Sant Jordi, que venia amb la seva valentia reconeguda a deslliurar a la població d’aquesta bèstia. I va salvar a la princesa, malferint amb una llança al drac. El poble va rematar la fera i li van oferir matrimoni amb la princesa, matrimoni que va rebutjar, per què no era digne de tal honor. I Sant Jordi misteriosament que havia arribat al poble, va desaparèixer d’igual manera.
Per reviure aquesta llegenda hem trobat una manera molt original de fer el drac de Sant Jordi!
Materials per un drac
- Cartó d’ous
- Tempera verda
- Tempera blanca
- Retolador negre
- Paper pinotxo o restes de paper de seda
- Restes de cartolines
Es pinta el cartó d’ous amb tempera verda, exceptuant la tercera fila d’ous que serà la part de la cara del drac i pintarem de color blanc els ulls i deixem que s’assequi. Un cop assecada la pintura podem pintar la nineta dels ulls del drac amb el retolador negre. I amb el paper sobrant d’altres activitats fem la cresta amb una cartolina amb quatre crestes (poden ser triangles de restes de materials) i amb el paper sobrant de seda o pinotxo el foc. S’enganxa amb cola i tenim el drac de Sant Jordi!
Deixa la teva resposta
You must be logged in to post a comment.