L'invent del pa de Sant Jordi. Una Recepta deliciosa!

20 Abril, 2016
Durant el 1980 a partir d’una recepta de pa de pessic del segle XVIII, es va inventar el pa de Sant Jordi. Si has fet pa alguna vegada, aquesta recepta no és complicada. El pa es forma per tres masses, una blanca amb formatge, una altra amb sobrassada i una última amb nous. Amb les dues primeres masses es fan les barres roges i grogues de la senyera i amb la de nous es fa l’embolcall per fer les barres. Us recomanem el vídeo del gremi de flequers de Barcelona.
Pel que fa a les quantitats, no les agafeu al peu de la lletra, doncs la quantitat d’aigua dependrà de molts factors, així que és millor anar afegint a poc a poc. Amb aquestes quantitats, poden sortir uns vuit panets de Sant Jordi.

Per la massa de formatge

  • 300 g de farina de força
  • 8 g de llevat fresc
  • sal
  • 100 g de formatge ratllat emmental
  • 175 g aigua

Es posa la farina en un bol, s’afegeix un pessic de sal i es desfà el llevat amb la farina. Es comença a afegir la farina i es barreja. Quan es té una massa una mica homogènia i presa, es treballa sobre la taula durant uns deu minuts, fins que quedi ben suau i elàstica. Tot seguit, s’afegeix el formatge ratllat mentre es continua amassant. Quan esta ben integrada, es deixa reposar la massa al bol i tapada, durant un mínim de 30 minuts i mentrestant es fa l’altra massa.

Per la massa de sobrassada

  • 250 g de farina de força
  • 100 g aigua
  • 125 g de sobrassada
  • 8 g de llevat fresc

En un bol, es mescla la farina amb el llevat i la sobrassada fins que estigui bastant homogeni. S’afegeix aigua i es repeteix el mateix procediment que en la massa anterior. Quan es té ben amassada, es deixa reposar i es tapa durant uns 30 minuts.

Per la massa de nous

  • 250 de farina de força
  • 150 g aigua
  • 8 g de llevat fresc
  • 10 g de sucre
  • 80 g de nous trossejades

Es mescla la farina, el llevat i el sucre en un bol i s’afegeix l’aigua, seguint el mateix procediment que amb les masses anteriors. Un cop s’amassa durant deu minuts i s’obtingui la massa fina i elàstica, s’afegeixen les nous trossejades de mentre s’amassa. Quan es tingui, es deixa tapada i reposar també durant 30 minuts.

Un cop, la primera massa estigui reposada, s’enfarina la taula, i s’estira la massa de formatge amb el corró, formant un rectangle ben gran i amb un gruix d’un centímetre. Quan es tingui, s’agafa la segona i es repeteix el procediment, el rectangle d’aquesta segona massa haurà de ser una mica més petit que l’anterior, ja que es necessitaran 5 franges de massa de formatge, però només 4 de la massa de sobrassada.

Un cop estirades, es posa la massa de sobrassada a sobre de la massa de formatge i, amb el ganivet es marquen les quatre franges que es tallaran i les tallem. A continuació, s’han de col·locar de manera que alternem una blanca i una vermella, començant i acabant per les blanques. Sempre procurant estirat les masses que quedin amb unes mides similars totes.

Amb la massa de nous, el que es farà serà estirar-la obtenint un rectangle amb un gruix d’un cm. Es posarà curosament el munt de les franges sobre, i les envoltarem amb la massa de nous. Es pot fer servir una mica d’aigua per enganxar la massa. Amb les mans, anem donant forma a la tira, procurant que a tot arreu hi hagi unes mides similars.

Amb una mica de fil dental (sense mentol o altres substàncies amb gust) o amb un ganivet, es talla la massa a una mida de quatre dits d’ample i es poden anar posant a la safata del forn, i els podem aplanar una mica. Es deixa que reposi una hora mínim fins que doblin el volum i s’enforna durant 30 minuts a 200° amb el forn preescalfat.

Se serveix tallant el pa a llesques.

Dejar un comentario
Si no saps que fer al juny! Apunta’t al Casalet de l’escola Ramon Llull!La llegenda de Sant Jordi. Fer un drac ecològic amb cartons d’ous i restes!

Deixa la teva resposta